02 lipca, 2017

Lista składników kosmetycznych o potencjale komedogennym, która będzie na bieżąco aktualizowana!



Hej!

Dzisiaj post typu informacyjnego. Chciałabym przedstawić Wam listę składników, które w kosmetykach mogą działać komedogennie. Mam nadzieję, że skorzystacie, bo po co mam trzymać te informacje u siebie na dysku skoro mogę się nimi z Wami podzielić.

Przypominam, że moja cera jest mieszana, tłusta ze skłonnością do „zapychania” i od kiedy baczniej sprawdzam składy kosmetyków zarówno tych kolorowych jak i pielęgnacyjnych, moja cera wygląda o wiele lepiej i dzięki wiedzy i większej świadomości, wiem czego unikać aby stanu swojej skóry nie pogorszyć. Należy jednak pamiętać, że ogromne znaczenie dla wyglądu naszej skóry ma również co spożywamy oraz bardzo często stan gospodarki hormonalnej. 

Poniżej znajduje się lista składników wraz z ich opisem, na które akurat ja się natknęłam. Są to przeważnie składniki z grupy „emolienty”, które posiadają największy potencjał komedogenny. Pominęłam jedynie wypisywanie grupy olejów naturalnych, które również mają działanie „zapychające” i nazywają się olejami nieschnącymi. Jeżeli nie jesteście pewne jaki olej wybrać do swojej problematycznej skóry, to odsyłam Was tutaj, gdzie znajdziecie listę odpowiednich olejów, i które używałam bądź/i nadal używam.


BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER MASŁO SHEA, MASŁO KARITE EMOLIENTY- Masło shea jest tłuszczem roślinnym, otrzymywanym z orzechów afrykańskiego drzewa masłosza Parka (drzewo masłowe). Masło shea jest naturalnym filtrem UV. Koi podrażnienia, chroni i nawilża skórę. To emolient tłusty, który może działać komedogennie (tworzyć zaskórniki i "zapychać" pory). Na skórze tworzy film, czyli tzw. warstwę okluzyjna, chroniąca przed nadmiernym wyparowywaniem wody. Włosom nadaje połysk, na skórę działa zmiękczająco, wygładzająco, częściowo ją nawilża.

BUTYLENE GLYCOL- Substancja hydrofilowa. Odpowiada za prawidłowe nawilżenie skóry i włosów. Wspomaga przenikanie innych substancji w głąb skóry. Pełni także rolę rozpuszczalnika. Może zatykać pory. Pełni także rolę humektanta - zapobiega wysychaniu kosmetyku.

CANOLA OIL OLEJ CANOLA- Emolient. Olej z rzepaku kanadyjskiego. Działa przeciwzapalnie, łagodząco i nawilżająco. Chroni przed zanieczyszczeniami i promieniami UV. Uelastycznia skórę i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Zawiera wit. E. Charakteryzuje się również wysoką zawartością minerałów i przeciwutleniaczy. Odpowiedni do każdego typu cery, szczególnie wrażliwej. Nie rozcieńczony może zapychać.

CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE OLEJ NEUTRALNY- Emolient. Naturalna substancja otrzymywana z kwasu tłuszczowego (zawartego w oleju kokosowym) i glicerydu. Emolient tłusty, natłuszcza, nawilża, zmiękcza i wygładza skórę. Może działać komedogennie (zapychać pory). W miejscu aplikacji tworzy film (warstwę okluzyjną), która ogranicza odparowanie wody. Składnik ten zwiększa lepkość kosmetyku, ułatwia jego aplikację. Polecany do skóry suchej i wrażliwej.

CETEARYL ALCOHOL/ CETYL ALCOHOL/ STEARYL ALCOHOL - jest emolienty, które tworzą na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną zapobiegającą nadmiernemu parowaniu wody z tych powierzchni. Zmiękczają i wygładzają skórę i włosy. Pozyskiwane z oleju kokosowego. Mogą działać komedogennie, czyli sprzyjać "zapychaniu" porów i tworzeniu zaskórników. Zastosowane na skórę i włosy, tworzą warstwę okluzyjną, czyli tzw. film. Ma to zapobiec nadmiernemu odparowywaniu wody.

CETEARYL ETHYLHEXANOATE (CETEARYL OCTANOATE)- Emolient. Nawilża skórę, natłuszcza, zmiękcza i wygładza. Tworzy na powierzchni skóry film (warstwę okluzyjną) chroniąc ją przed nadmierną utratą wody (wysuszeniem naskórka) i czynnikami zewnętrznymi. Może działać komedogennie (zapychać pory, tworzyć zaskórniki). Wpływa na konsystencję i trwałość kosmetyku.

COCO-CAPRYLATE- Emolient. Składnik pochodzenia roślinnego. Lipid, stosowany jako składnik natłuszczający i nawilżający. Posiada lekką formułę. Całkowicie bezpieczny, stosowany w kosmetykach ekologicznych. Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Substancja stosowana jako renatłuszczająca w preparatach myjących. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową. Nadaje błysk, co ma szczególne znaczenie w preparatach stosowanych do pielęgnacji włosów

CYCLOMETHICONE CYKLOMETYLOSILOKSAN (CYKLOMETIKON)- Emolient. Lotny olej silikonowy (po pewnym czasie ulatnia się z miejsca aplikacji). Pełni rolę dobrze rozpuszczalnej bazy silikonowej. Wchłania łój, więc jest wykorzystywany do kosmetyków matujących, wygładza skórę. Tworzy na skórze film, chroniący przed nadmierną utratą wody, dlatego może działać komedogennie (zapychać pory, powodować zaskórniki). Nawilża, poprawia możliwości aplikacyjne kosmetyku. W produktach do włosów zwiększa puszystość i wygładza.

ETHYLHEXYL PALMITATE PALMITYNIAN ETYLOHEKSYLU- Emolient tłusty. Zapobiega nadmiernemu odparowaniu wody z powierzchni skóry i włosów. Kondycjonuje skórę i włosy, czyli zmiękcza, wygładza i nawilża. Stosowany w stanie czystym, może tworzyć zaskórniki. Stosowany w kosmetykach myjących odbudowuje barierę lipidową skóry. Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyku. Wiąże składniki. Sprawia, że produkt lepiej się rozprowadza.

GLYCERYL STEARATE STEARYNIAN GLICEROLU- Emolient tłusty pochodzenia naturalnego, mogący działać komedogennie ("zapychać" pory, sprzyjać powstawaniu zaskórników). Na skórze tworzy film , czyli tzw. warstwę okluzyjną, która ma hamować nadmierne wyparowywanie wody z powierzchni skóry. Natłuszcza, wygładza, zmiękcza skórę i włosy. Chroni przed wolnymi rodnikami. To także emulgator W/O, stosowany do stworzenia emulsji.

GLYCERYL STEARATE CITRATE- Emulgator pochodzenia roślinnego. Środek zapachowy i zmiękczający skórę. W kosmetykach pełni funkcję stabilizatora. Wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry i włosów. Może zapychać.

GLYCERYL CAPRYLATE MONOGLICERYD KWASU KAPRYLOWEGO (OKTANOWEGO)- Emolient tłusty. Jeżeli nie jest rozcieńczony może wywoływać zaskórniki. Dzięki temu, że w miejscu aplikacji tworzy warstwę okluzyjną (film) wygładza, nawilża, zmiękcza skórę i włosy. Zapobiega to również puszeniu się włosów. Poza tym znajduje zastosowanie w kosmetykach czyszczących jako substancja zwilżająca. Jako substancja renatłuszczająca odbudowuje barierę lipidową. Pełni także funkcję emulgatora - umożliwia powstanie i reguluje konsystencję kosmetyku.

HYDROGENATED COCO- GLYCERIDES UWODORNIONA MIESZANINA MONOGLICERYDÓW OLEJU KOKOSOWEGO- Emolient. Zawiera kwasy tłuszczowe. Nawilża, zmiękcza, wygładza. Tworzy film (warstwę okluzyjną), który zapobiega nadmiernemu odparowaniu wody. Może działać komedogennie. Plastyfikator - pełni funkcję konsystencjotwórczą. Nadaje odpowiednią gęstość szminkom, sztyftom. Umożliwia powstanie emulsji.

ISOPROPYL PALMITATE- Ciekły wosk. Substancja stabilna chemicznie. Emolient tzw. suchy. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.  Lepiszcze substancja wiążąca składniki kosmetyków.

ISOHEXADECANE IZOHEKSADEKAN- Emolient suchy, może działać komedogennie. W kosmetyku pełni m.in. funkcję zmiękczającą. Rozpuszczalnik, tworzy bardzo gęstą, kremową konsystencję, zmniejsza lepkość kosmetyku, poprawia jego właściwości aplikacyjne. Jest nietłusty i lekki. Pozostawia uczucie jedwabistej skóry. Stosowany w produktach do opalania, do pielęgnacji ust, dezodorantach, antypersiprantach, produktach do demakijażu. Najczęściej znajdziecie w podkładach.

ISODODECANE- Składnik zmiękczający. Emolient dodawany do kosmetyków stylizujących włosy oraz kosmetyków kolorowych. Ułatwia aplikację produktu. Nawilża i dodaje blasku. Pochodna parafiny. Może działać komedogennie (zapychać pory, tworzyć zaskórniki). Najczęściej występuje w składzie podkładów do twarzy.

MYRISTYL MYRISTATE MIRYSTYNIAN MIRYSTYLU- Emolient. Ciekły wosk. W miejscu aplikacji tworzy film, który ogranicza odparowanie wody. Jego zadaniem jest nawilżenie oraz kondycjonowanie skóry i włosów. Może sprzyjać powstawaniu zaskórników. Natłuszcza i chroni skóry. Wpływa na konsystencje kosmetyku. Nadaje plastyczność, zagęszcza, ułatwia aplikację produktu.

POLYMETHYL METHACRYLATE - zagęszczacz, ma zdolność pochłaniania tłuszczu, może zapychać.

SESAMUM INDICUM SEED OIL OLEJ SEZAMOWY EMOLIENTY- Olej roślinny. Zawiera szereg kwasów, m.in: oleinowy, palmitynowy, linolowy, stearynowy. Emolient tłusty, może zapychać pory i powodować zaskórniki. Tworzy na skórze film (warstwę okluzyjną) zapobiegający nadmiernemu odparowaniu wody. Działa nawilżająco, wygładzająco i zmiękczająco. Zwiększa elastyczność skóry. Pełni także funkcję przeciwutleniacza.


Tutaj przedstawiam Wam listę składników komedogennych w jednym miejscu, żebyście mogły zrobić sobie screenshota i mieć ja zawsze pod ręką. ;) Starałam się aby była w miarę czytelna. /Nie wiem jeszcze jak dodać plik do ściągnięcia na stronie!/



BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER


BUTYLENE GLYCOL


CANOLA OIL


CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE


CETEARYL ALCOHOL/  CETYL ALCOHOL/ STEARYL ALCOHOL


CETEARYL ETHYLHEXANOATE (CETEARYL OCTANOATE)


COCO-CAPRYLATE


CYCLOMETHICONE


ETHYLHEXYL PALMITATE


GLYCERYL STEARATE


GLYCERYL STEARATE CITRATE


GLYCERYL CAPRYLATE


HYDROGENATED COCO- GLYCERIDES


ISOPROPYL PALMITATE


ISOHEXADECANE

ISODODECANE


MYRISTYL MYRISTATE


POLYMETHYL METHACRYLATE


SESAMUM INDICUM SEED OIL




















A Wy zwracacie uwagę na listę składników w kosmetykach i dociekacie ich znaczenia, czy kierujecie się jedynie recenzjami innych dziewczyn?

P.S.: Powyższa lista będzie oczywiście regularnie uzupełniana.


Buźka
Iza




 * Wszystkie opinie bazuję na własnych doświadczeniach i nie są sponsorowane
* Źródła: kosmeter.pl; wizaz.pl; 



Jeśli macie ochotę, to zapraszam też na: FacebookInstagramTweeterSnapchat bella8122.